Plante
Algele roşii (Rhodophyta)
Acrochaetium savianum (Meneghini) Nägeli, 1862
Alga rosie cu tal simplu, cu aspect de tufa, de tip heterotrih. Carpogonul fara pedicele, se dezvolta prin transformarea unei celule a talului. Celulele talului au un singur cromatofor, cu unul sau mai multi pirenoizi. Are lungimea de cativa milimetri. Traieste epifita pe alge, uneori si endofita in ape curate.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Familia Acrochaetiaceae, Genul Acrochaetium, Specia Acrochaetium savianum.
Callithamnion corymbosum (Smith) Lyngbye, 1819
Alga rosie cu tal filamentos, cu ramificatie pseudodihotomica. Celulele talului sunt plurinucleate. Are aspect delicat, cu tufe rotunjite, rosii-roz. Atinge lungimea de 10-15 cm. Se fixeaza pe substrat dur, primavara si toamna.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Ceramiales, Familia Callithamniaceae, Tribul Callithamnieae, Genul Callithamnion, Specia Callithamnion corymbosum.
Ceramium diaphanum (Lightfoot) Roth, 1806
Alga rosie cu tal cilindric, filamentos, cu ramificatie dihotomica, cu aspect margelat datorita celulelor cu cromatofori care acopera in special articulatiile. Fiecare ramificatie se termina cu niste brate scurte cu aspect de cleste. Lungimea celulelor de la baza talului este de 4-5 ori mai mare decat latimea lor. Filamentele sunt fine, cu interstitii hialine. Atinge lungimea de 6-15 cm. Traieste pe pietre sau epifita pe Cystoseira, primavara si toamna.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Ceramiales, Familia Ceramiaceae, Subfamilia Ceramioideae, Tribul Ceramieae, Genul Ceramium, Specia Ceramium diaphanum.
Ceramium virgatum Roth, 1797
Alga rosie mica, filamentoasa, care se dezvolta pana la 30 cm inaltime. Stratul cortical acopera toata suprafata talului. Celulele stratului cortical sunt mici, dispuse fara nici o ordine. Organele de reproducere se dezvolta numai pe partile superioare ale talului. Lungimea celulelor de la partea bazala a talului este de doua ori mai mare ca latimea lor. Creste pe pietrele din apa si este mai numeroasa primavara.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Ceramiales, Familia Ceramiaceae, Subfamilia Ceramioideae, Tribul Ceramieae, Genul Ceramium, Specia Ceramium virgatum.
Coccotylus brodiei (Turner) Kützing, 1843
Alga cu talul multiaxial, lamelar, ramificat, in structura caruia exista o zona mediana cu celule dispuse in siruri compacte si o zona corticala din celule mici, dispuse radial. De pe „tulpinita” principala scurta se desfac ramuri laterale late care au la capete mai multe lame mici, plane sau ondulate. Atinge lungimea de 20-30 cm. Se reproduce intre lunile iunie si noiembrie. Habitatul tipic este „Campul lui Zernov”, o arie din nord-vestul Marii Negre, la adancimea de 43-48 m, care masura odata 11.000 km patrati. Acum aceasta arie s-a redus foarte mult datorita eutrofizarii.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Gigartinales, Familia Phyllophoraceae, Genul Coccotylus, Specia Coccotylus brodiei.
Phyllophora crispa (Hudson) P.S.Dixon, 1964
Alga rosie cu tal multiaxial, lamelar, ramificat, adesea dihotomic, in a carui structura exista o zona mediana cu celule dispuse in siruri compacte si o zona corticala din celule mici dispuse radial. Marginile ramificatiilor sunt incretite, iar median au un fel de „nervura”. Atinge lungimea de pana la 50 cm. Traieste fixata pe stanci la adancimi de 15-50 m.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Gigartinales, Familia Phyllophoraceae, Genul Phyllophora, Specia Phyllophora crispa.
Phyllophora pseudoceranoides (S.G.Gmelin) Newroth & A.R.A.Taylor, 1971
Este o alga rosie la care de pe discul adeziv porneste o „tulpinita” scurta, de pe care se desfac ramuri laterale, cuneiforme, care au la capat mai multe lame mici plane sau ondulate. atinge lungimea de 20-30 cm. Traieste libera, nefixata, in zona sublitorala.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Gigartinales, Familia Phyllophoraceae, Genul Phyllophora, Specia Phyllophora pseudoceranoides.
Polysiphonia denudata (Dillwyn) Greville ex Harvey, 1833
Alga rosie cu tal filamentos, ramificat in multiple planuri (are aspect de tufa). Axul talului este format din celule centrale, care sunt inconjurate de siruri de celule pericentrale (5-8 la varf). In sectiune transversala are aspect multiaxial. Atinge lungimea de 10-20 cm. Se intalneste la adancimi de 5-6 m.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Ceramiales, Familia Rhodomelaceae, Tribul Polysiphonieae, Genul Polysiphonia, Specia Polysiphonia denudata.
Pyropia leucosticta (Thuret) Neefus & J.Brodie, 2011
Alga rosie cu tal lamelar, foliaceu, monostromatic care se ingusteaza spre baza. Celulele talului nu sunt legate intre ele prin plasmodesme, sunt uninucleate si au un cromatofor stelat. Celulele de la baza talului se impletesc formand o calozitate pentru fixare. Atinge lungimea de pana la 30 cm. Se intalneste in sezonul rece, pana in luna iunie, de la malul apei pana la adancimi de 4-5 m, fixate pe substrat dur.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Bangiophyceae, Subclasa Bangiophycidae, Ordinul Bangiales, Familia Bangiaceae, Genul Pyropia, Specia Pyropia leucosticta.
Algele verzi (Chlorophyta)
Bryopsis plumosa (Hudson) C.Agardh, 1823
Alga verde cu tal plurisifonal (cenocit) filamentos, penat ramificat, cu cromatofori discoidali sau elipsoidali care au terminatii ascutite. Atinge lungimea de pana la 20-25 cm. Este frecventa pe pietre in zona sublitorala, primavara si la inceputul verii.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Chlorophyta, Clasa Ulvophyceae, Ordinul Bryopsidales, Familia Bryopsidaceae, Genul Bryopsis, Specia Bryopsis plumosa.
Cladophora laetevirens (Dillwyn) Kützing, 1843
Alga verde pluricelulara cu filamente erecte, ramificate, fixata de substrat cu rizoizi bazali. Cromatoforii au numerosi pirenoizi. Ramurile sunt incovoiate ca o secera, in grupe de cate 4-6. Atinge lungimea de 30 cm. Se intalneste pe pietre, in locuri linistite, la adancimi mici.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Chlorophyta, Clasa Ulvophyceae, Ordinul Cladophorales, Familia Cladophoraceae, Genul Cladophora, Specia Cladophora laetevirens.
Cladophora sericea (Hudson) Kützing, 1843
Alga verde cu filamente erecte, ramificate, fixate de substrat cu rizoizi bazali. Cromatoforii au numerosi pirenoizi. Ramificatiile terminale sunt drepte sau putin curbate si nu formeaza un smoc. Se fixeaza pe substrat prin rizoizi. Atinge lungimea de pana la 30 cm. Se intalneste pe pietre, la adancimi mici.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Chlorophyta, Clasa Ulvophyceae, Ordinul Cladophorales, Familia Cladophoraceae, Genul Cladophora, Specia Cladophora sericea.
Cladophora vagabunda (Linnaeus) Hoek, 1963
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Chlorophyta, Clasa Ulvophyceae, Ordinul Cladophorales, Familia Cladophoraceae, Genul Cladophora, Specia Cladophora vagabunda.
Ulva intestinalis Linnaeus, 1753
Alga verde cu tal lamelar, in mod obisnuit neramificat sau slab ramificat; cromatoforul ca o placa nu umple celula. Are un singur pirenoid. Atinge lungimea de pana la 40 cm. Se intalneste pe pietre la diferite adancimi, in ape impurificate, dar si in ape dulci.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Chlorophyta, Clasa Ulvophyceae, Ordinul Ulvales, Familia Ulvaceae, Genul Ulva, Specia Ulva intestinalis.
Ulva rigida C.Agardh, 1823
Alga verde pluricelulara, cu tal lamelar (foliaceu), cu rupturi pe mijloc. Celulele talului au un singur nucleu, iar cromatoforul are unu sau doi pirenoizi. Talul este alcatuit din doua straturi de celule. Atinge lungimea de 20-25 cm. Creste pe pietre, in zona sudica a litoralului nostru, intre Costinesti si Mangalia.
Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Chlorophyta, Clasa Ulvophyceae, Ordinul Ulvales, Familia Ulvaceae, Genul Ulva, Specia Ulva rigida.
Iarba de mare
Zostera (Zostera) marina Linnaeus, 1753
Plantă superioară (angiospermă) cu corpul complet submers, cunoscută sub numele de iarbă de mare. Are tulpina foliată şi frunze îngust liniare şi rotunjite la vârf, cu 3-9 nervuri longitudinale. Rizomul este târâtor, gros, comprimat cu rădăcini adventive. Florile sunt dispuse în spic. Fructul este brăzdat longitudinal. Atinge lungimea de 60-150 cm şi lăţimea de 3-9 mm. Creşte în apa mării şi a lacurilor litorale, în sezonul cald, pe fund nisipos-mâlos, la adâncimi mici în apropierea malului.
Clasificare: Regnul Plantae, Încrengătura Tracheophyta, Ordinul Alismatales, Familia Zosteraceae, Genul Zostera, Subgenul Zostera (Zostera), Specia Zostera (Zostera) marina.
Zostera (Zosterella) noltei Hornemann
Este o plantă submersă care se fixează de substrat printr-un rizom subţire, ramificat. Frunzele sunt emarginate la vârf, cu 1-3 nervuri principale; fructul este complet neted. Atinge lungimea de 10-40 cm şi lăţimea de 0,5-2 mm. Creşte pe fund nisipos-mâlos la mică adâncime, în sezonul cald. Popular se numeşte iarbă de mare pitică.
Clasificare: Regnul Plantae, Încrengătura Tracheophyta, Ordinul Alismatales, Familia Zosteraceae, Genul Zostera, Subgenul Zostera (Zosterella), Specia Zostera (Zosterella) noltei.